Portefeuillehouder | Thema |
---|---|
Bob Duindam | Grondexploitatie, Maatschappelijk Vastgoed, Ruimtelijke ordening & Volkshuisvesting |
Bas Lont | Grondbedrijf (beleid), Cultureel erfgoed |
Het beoogde resultaat is behaald in 2020.
Portefeuillehouder | Thema |
---|---|
Bob Duindam | Grondexploitatie, Maatschappelijk Vastgoed, Ruimtelijke ordening & Volkshuisvesting |
Bas Lont | Grondbedrijf (beleid), Cultureel erfgoed |
Ambities ruimtelijke ontwikkeling en wonen
Kern van dit programma is het behoud van het prettige woon- en leefklimaat in onze kernen en het versterken van gemeenschapszin. Hierbij richten we ons op de beschikbaarheid van voldoende woningen door de regie te voeren op de ontwikkeling van woningbouwprojecten en daarnaast door het zoeken naar nieuwe uitbreidingsmogelijkheden voor wonen en werken. Wij geven de hoogste prioriteit aan bouwen binnen het huidige stedelijk gebied. We passen de uitbreiding van Tappersheul en toekomstige woningbouwlocaties zorgvuldig in in ons groene landschap.
Om dit ook in de toekomst goed te faciliteren werken we toe naar de invoering van de Omgevingswet per 1-1-2022.
Het programma bevat de volgende taakvelden:
Taakveld | Omschrijving | |
---|---|---|
5.5 | Cultureel erfgoed | taken gericht op conserveren en voor publiek toegankelijk maken van cultureel erfgoed. |
8.1 | Ruimtelijke ordening | taken op grond van de Wet ruimtelijke ordening: - voorbereiden van vaststellen structuurplannen en -visies; - Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT); - voorbereiden en vaststellen bestemmingsplannen; - CAI-, breedband- en glasvezelaanleg; - faciliterend grondbeleid (passief grondbeleid). |
8.2 | Grondexploitatie (niet-bedrijventerreinen) | activiteiten op het gebied van gemeentelijke bouwgrondexploitatie: - grondverwerving, bouw- en woonrijp maken; - bovenwijkse voorzieningen ten behoeve van bouwgrondcomplexen; - verkoop van bouwrijpe gronden; - in het voorkomende geval onschadelijk maken en verwijderen van explosieven. |
8.3 | Wonen en bouwen | gebiedsontwikkeling, woningvoorraad en huisvestingsvoorziening: - (leges) omgevingsvergunning; - bouwtoezicht; - Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG); - woningbouw en woningverbetering, renovatie; - woonruimteverdeling, woningsplitsingsvergunning, woonvergunning; - stedelijke vernieuwing: gebiedsgerichte aanpak woningvoorraad, woonomgeving en voorzieningen; - uitkoopregeling hoogspanningsverbindingen. |
Van de elf projecten in Oudewater zijn er negen in ontwikkeling. De huidige planvorming tot en met 2024 zorgt voor een ontwikkeling van maar liefst 378 nieuwe woningen die in de komende jaren opgeleverd gaan worden. Er is in 2020 actief gelobbyd om in 2022 de plancapaciteit van woningbouwlocaties uit te breiden door de aanwijzing van ten minste één nieuwe woningbouwlocatie buiten de rode contour van Oudewater.
De ontwikkeling van de Omgevingsvisie is in volle gang, deze zal in 2021 worden vastgesteld. Daarnaast is en wordt hard gewerkt aan de invoering van de Omgevingswet die in werking treedt per 1 januari 2022.
Kern van dit programma is het behoud van het prettige woon- en leefklimaat in onze kernen en het versterken van gemeenschapszin. Hierbij richten we ons op de beschikbaarheid van voldoende woningen door de regie te voeren op de ontwikkeling van woningbouwprojecten en daarnaast door het zoeken naar nieuwe uitbreidingsmogelijkheden voor wonen en werken. Wij geven de hoogste prioriteit aan bouwen binnen het huidige stedelijk gebied. We passen de uitbreiding van Tappersheul en toekomstige woningbouwlocaties zorgvuldig in ons groene landschap. Om dit ook in de toekomst goed te faciliteren werken we toe naar de invoering van de Omgevingswet per 1-1-2022. Door de verlate inwerkingtreding van de Omgevingswet is de vaststelling van de provinciale omgevingsvisie uitgesteld tot maart 2021.
Beschikbaarheid voldoende passende woningen
In 2020 is de nieuwe Woonvisie Oudewater vastgesteld. Op basis hiervan zijn prestatieafspraken gemaakt met de woningcorporaties. Daarnaast is in U16-verband hard gewerkt aan de regionale aanpak ‘Huisvesting arbeidsmigranten’ en de regionale woningbouwprogrammering van de provincie Utrecht.
De Woonvisie vormt het kader van ons woonbeleid dat wij samen met de woningcorporaties en de ontwikkelaars van woningbouwprojecten uitvoeren. De woonvisie vormt hierbij het kader voor het woningbouwprogramma.
Ons streven is om gedurende deze collegeperiode jaarlijks gemiddeld dertig woningen per jaar op te leveren. Hier wordt hard aan gewerkt. Het kost enkele jaren voordat de slagvaardigheid van dit college leidt tot concrete resultaten. Omdat planologie, zeker waar provinciale instemming vereist is, vijf tot vijftien jaar duurt, wordt net zo stevig op de lange termijn ingezet, zodat een volgende periode van droogte wordt vermeden. Er wordt op dit moment gewerkt aan de planvorming van elf projecten in Oudewater, in totaal goed voor 378 woningen. In 2020 zijn 12 woningen opgeleverd en is gewerkt aan verschillende nieuwbouwprojecten, wat in 2021 leidt tot 21 en in 2022 tot 67 opgeleverde nieuwbouwwoningen. Vanaf 2023 worden er op basis van de huidige planvorming naar verwachting nog eens 273 woningen opgeleverd.
Uitbreiding van aantrekkelijke woon- en werkgebieden
Er zijn mooie stappen gezet om ons streven te behalen om in 2022 de plancapaciteit van woningbouwlocaties uit te breiden. We willen hiervoor ten minste één nieuwe woningbouwlocatie buiten de rode contour van Oudewater aanwijzen. Intern zijn nadere stappen gezet om te komen tot een nieuwe woningbouwlocatie. Daarnaast is er in 2020 actief gelobbyd bij de provincie.
De voortgang van de (woningbouw)projecten die zijn opgenomen in de programmabegroting is als volgt:
Wijngaardstraat
In 2020 is de anterieure overeenkomst met de Woningraat ondertekend voor de realisatie van 21 sociale huurwoningen. Het bestemmingsplan is door de raad vastgesteld. De bouw is inmiddels gestart.
Oranje Bolwerck
In dit project worden maximaal 52 koop-/huurwoningen ontwikkeld. Het resultaat voor 2020 is behaald: het bestemmingsplan is onherroepelijk. De archeologische en bodemonderzoeken zijn afgerond. Er zijn geen belemmeringen voor de bouw aangetroffen. Tussen gemeente en projectontwikkelaar zijn onderhandelingen gevoerd over een ontwikkelovereenkomst en een koop-realisatieovereenkomst. Beide overeenkomsten zijn in januari 2021 voor wensen en bedenkingen naar de raad gestuurd.
Schuylenburcht
De intentieovereenkomst met de Woningraat is ondertekend voor de ontwikkeling van 65 sociale huurwoningen in de Schuylenburcht. Vervolgens is het beeldkwaliteitsplan vastgesteld door de raad en zijn schriftelijke afspraken gemaakt met de Wulverhorst over de toewijzing van 25 zorgappartementen in het complex. Tot slot is het voorontwerp bestemmingsplan ter inzage gelegd. Deze termijn loopt af op 5 januari 2021.
Westerwal
In 2020 is de samenwerkingsovereenkomst met de projectontwikkelaar ondertekend voor de ontwikkeling van 65 tot 70 woningen. De stedenbouwkundige visie is opgesteld en door de gemeenteraad vastgesteld, waarna het beeldkwaliteitsplan op hoofdlijnen is ontwikkeld. De architectenselectie heeft plaatsgevonden en aan de participatie met de omgeving is inhoud en vorm gegeven. Op verzoek van de machinefabriek wordt parallel een ‘doorontwikkelingsvariant’ onderzocht , waarbij de machinefabriek naar een nieuwe locatie zou kunnen gaan.
Tappersheul III
In 2020 is goede vooruitgang geboekt met Tappersheul. Na het verkrijgen van de ontheffing in het voorjaar zijn in de zomer heikikkers uit het plangebied afgevangen en verplaatst naar nieuwe poelen. Voor de zomer hebben we een participatieronde voor omwonenden georganiseerd en veel vragen beantwoord. In september heeft B&W het voorontwerp-bestemmingsplan vastgesteld. Naast de nieuwe bedrijfskavels voor ondernemers en het nieuwe Broeckerpark zijn ook een skeelerbaan en een zwembad hierin meegenomen. Als de bestaande sportvoorzieningen van Statenland naar Tappersheul worden verplaatst, kunnen op Statenland woningen gebouwd worden. Uit de terinzagelegging zijn negen inspraakreacties gekomen. Inmiddels is het licht gewijzigde ontwerpbestemmingsplan voor zienswijzen vrijgegeven en wordt gestart met voorbereidende werkzaamheden in het plangebied, zoals het verplaatsen van bomen en het aanbrengen van voorbelasting waar de gemeentelijke wegen komen voor de nieuwe bedrijfskavels.
Statenland
Als eerste stap in de planontwikkeling is net voor de zomer een visie voor de Kernrand van Oudewater gepresenteerd aan de raad. Deze visie wordt verder uitgewerkt in een beeldkwaliteitsplan en een bestemmingsplan dat uiterlijk in het eerste kwartaal van 2022 aan de gemeenteraad wordt aangeboden.
Omgevingsvisie
De ontwikkeling van de omgevingsvisie was in 2020 in volle gang en zal in 2021 worden vastgesteld. In 2020 is de regionale omgevingsagenda Lopikerwaard vastgesteld als input voor onze omgevingsvisie.
Het uitstel van de inwerkingtreding van de Omgevingswet biedt ons meer tijd om onze programmadoelen te realiseren. De doelen van 2020 zijn daarom doorgeschoven naar 2021 om ervoor te zorgen dat per 1 januari 2022 omgevingsplannen beschikbaar zijn waarin de gemeentelijke regels voor de omgeving zijn opgenomen. Daarnaast lopen de verdere voorbereidingen voor de invoering van de wet, de gesprekken met de regio en de Omgevingsdienst (ODRU) en de voorbereidingen voor het Digitaal Stelsel Omgevingswet.
De Klepper
Op basis van het door de raad vastgestelde voorkeursvlekkenplan zijn gesprekken gevoerd met de bibliotheek en de huidige vaste gebruikers (verenigingen) om tot een verdere uitwerking van het concept ‘Huiskamer van de Stad’ te komen. Doel was om op basis van hun wensen en de (on)mogelijkheden te komen tot een programma van eisen voor de verschillende gebruikers en doelgroepen.
Daarnaast is er een participatietraject opgestart om de inwoners van Oudewater te betrekken en betrokken te houden. Ook hebben verkennende gesprekken plaatsgevonden met enkele (sociaal-culturele) horecaondernemers uit Oudewater die in principe belangstelling hebben voor de exploitatie van de ‘Huiskamer van de Stad’ in De Klepper. Deze gesprekken hebben geleid tot een verfijnd overzicht van wensen en eisen, die zijn verwerkt in een bijgesteld verkennend ruimtelijk vlekkenplan en een aangepaste kostenraming.
Al met al is er in 2020 weer een mooie vooruitgang geboekt op alle lopende projecten.
6.1 Voor inwoners die een woning willen in Oudewater komen voldoende voor hen passende woningen beschikbaar.
6.2 Uitbreiding van aantrekkelijke woongebieden voor inwoners en werkgebieden voor ondernemers.
6.3 Meer inzicht en zeggenschap voor inwoners en organisaties over de wenselijke ontwikkelingen in de fysieke leefomgeving.
6.4 Gemeentelijke accommodaties worden optimaal gebruikt. Optimaal gebruik van de Klepper.
Het beoogde resultaat is behaald in 2020.
De ontwikkeling van een locatie voor de huisvesting van arbeidsmigranten is nog niet opgestart. Dit in afwachting van de herstructurering Tappersheul en een beleidskader voor de huisvesting van arbeidsmigranten in U-16 verband waar in 2020 aan gewerkt is.
Wordt gehaald. In 2020 is de anterieure overeenkomst met de Woningraat ondertekend voor de realisatie van 21 sociale huurwoningen. Het bestemmingsplan is door de raad vastgesteld. De bouw is inmiddels gestart.
Bestemmingsplan is onherroepelijk. Volgende stap is de koop-realisatieovereenkomst voor wensen en bedenkingen aanbieden aan de raad.
We liggen op koers om het gewenste resultaat te behalen.
Ontwikkeling m.b.t. 35 extra woningen leidt tot enig tussentijds uitstel. Doelstelling is nog start verkoop Q4 2021.
Na oponthoud door extra participatieronde loopt bestemmingsplanprocedure soepel en volgens planning.
Behaald. Visie voor de Kernrand van Oudewater gepresenteerd aan de raad. Deze visie wordt verder uitgewerkt in een beeldkwaliteitsplan en een bestemmingsplan dat uiterlijk in het eerste kwartaal van 2022 aan de gemeenteraad wordt aangeboden.
Lobby is actief, maar de vaststelling van de provinciale omgevingsvisie, bijbehorende interimverordening en programma wonen zijn uitgesteld tot maart 2021 als gevolg van de verlate inwerkingtreding van de Omgevingswet.
De ontwikkeling van de omgevingsvisie is nog steeds in volle gang. Deze zal 2021 worden vastgesteld.
De inwerkingtreding van de wet is uitgesteld naar 1 januari 2022. Dit programmadoel verschuift daarom ook naar 1 januari 2022.
Technische capaciteit beperkt beschikbaar i.v.m. andere prioritering. Daarbij is de inwerkingtreding van de Omgevingswet uitgesteld naar 1 januari 2022.
We liggen op koers om het gewenste resultaat te behalen.
We liggen op koers om het gewenste resultaat te behalen.
De coronacrisis lijkt vooralsnog weinig effect te hebben op de voortgang van de woningbouw. Het consumentenvertrouwen is tegen de verwachtingen in nog steeds hoog. Hierdoor hebben ontwikkelaars ook het vertrouwen om hun projecten verder te ontwikkelen. De gemeentelijke procedures en inspraak gaan door, met soms kort uitstel voor persoonlijke coronaveilige afspraken met inwoners. Participatieprocessen zoals bij de woonvisie, omgevingsvisie en woningbouwprojecten worden anders ingericht zodat de participatie wel door kan gaan.
Exploitatie | Begroting na wijzigingen 2020 | Werkelijk 2020 | Verschil | |
---|---|---|---|---|
Lasten | ||||
3.2 Fysieke bedrijfsinfrastructuur | 1.322.112 | 259.568 | 1.062.544 | |
5.5 Cultureel erfgoed | 95.340 | 30.999 | 64.341 | |
8.1 Ruimtelijke ordening | 235.305 | 605.582 | -370.277 | |
8.2 Grondexploitatie (niet bedrijventerreinen) | 0 | 4.211 | -4.211 | |
8.3 Wonen en bouwen | 774.559 | 754.063 | 20.496 | |
Totaal Lasten | 2.427.316 | 1.654.423 | 772.893 | |
Baten | ||||
3.2 Fysieke bedrijfsinfrastructuur | -1.322.112 | -259.568 | -1.062.544 | |
5.5 Cultureel erfgoed | 0 | 0 | 0 | |
8.1 Ruimtelijke ordening | 0 | -414.478 | 414.478 | |
8.2 Grondexploitatie (niet bedrijventerreinen) | 0 | -4.211 | 4.211 | |
8.3 Wonen en bouwen | -318.822 | -327.942 | 9.120 | |
Totaal Baten | -1.640.934 | -1.006.199 | -634.735 | |
Stortingen | ||||
0.10 Mutaties reserves | 0 | 0 | 0 | |
Totaal Stortingen | 0 | 0 | 0 | |
Onttrekkingen | ||||
0.10 Mutaties reserves | -236.914 | -184.572 | -52.342 | |
Totaal Onttrekkingen | -236.914 | -184.572 | -52.342 | |
Gerealiseerd resultaat | 549.468 | 463.651 | 85.817 |
Hieronder worden de belangrijkste verschillen toegelicht.
Taakveld | Analyse lasten | Voordeel/nadeel | |||
---|---|---|---|---|---|
5.5 | Er is minder onderhoud uitgevoerd aan gemeentetoren en carillon. Dit heeft een gunstig effect op de reserve Onderhoud gemeentelijk vastgoed. Dit wordt bij de bestemming van het jaarrekeningsresultaat meegenomen. | 25.242 | Voordeel | ||
5.5 | Niet uitgevoerde budgetoverheveling voor ruïne Huize te Vliet / CHWK / Kerkenvisie | 39.485 | Voordeel | ||
8.1 | (Nog) te verhalen kosten voor met name de projecten Westerwal - Schuylenburcht - Wijngaardstraat. Deze inkomsten zijn ook in de jaarrekening als (nog) te ontvangen verwerkt. | -383.833 | Nadeel | ||
8.1 | Niet uitgegeven budget voor bestemmingsplannen-structuurplannen. Hiervoor wordt een budgetoverheveling voorgesteld. | 50.000 | Voordeel | ||
3.2 | Dit betreft de lasten voor de grondexploitaties Tappersheul III en NS II. Deze zijn voor de jaarrekening budgettair neutraal. Aan de batenkant is hetzelfde bedrag te zien. Er zijn minder uitgaven gedaan door langere procedure bestemmingsplan, meer noodzakelijke onderzoeken en milieumaatregelen. | 1.062.544 | Voordeel | ||
Overige | -20.545 | Nadeel | |||
Totaal mutaties lasten | 772.893 | Voordeel | |||
Taakveld | Analyse baten | Voordeel/nadeel | |||
8.1 | Dit betreft de inkomsten 2020 en nog te realiseren inkomsten voor kostenverhaal die nog moeten worden gerealiseerd. | 383.833 | Voordeel | ||
3.2 | Dit betreft de baten voor de grondexploitaties Tappersheul III en NS II. Deze zijn voor de jaarrekening budgettair neutraal. Aan de lastenkant is hetzelfde bedrag te zien. | -1.062.544 | Nadeel | ||
Overige | 43.976 | Voordeel | |||
Totaal mutaties baten | -634.735 | Nadeel | |||
Totaal mutaties lasten en baten | 138.158 | Voordeel | |||
Taakveld | Mutaties reserves | Voordeel/nadeel | |||
0.10 | Niet aan de Algemene reserve onttrokken budget voor bestemmings- en structuurplannen. Hiervoor wordt een budgetoverheveling voorgesteld. | -50.000 | Nadeel | ||
Overige | -2.342 | Nadeel | |||
Totaal mutaties reserves | -52.342 | Nadeel | |||
Budgetoverhevelingen | |||||
Cultuurhistorische waardenkaart | 13.485 | ||||
Voorbereidingskrediet Omgevingswet | 4.650 | ||||
Bestemmingsplannen-Omgevingswet | 50.000 | ||||
Kerkenvisie | 20.000 | ||||
Ruïne Huize te Vliet | 6.000 | ||||
Totaal voorgestelde budgetoverhevelingen | 94.135 |
Periode | Oudewater | Nederland |
---|---|---|
2018 | 4,6 aantal nieuwgebouwde woningen per 1000 woningen | 8,6 aantal nieuwgebouwde woningen per 1000 woningen |
2019 | 8,3 aantal nieuwgebouwde woningen per 1000 woningen | 9,2 aantal nieuwgebouwde woningen per 1000 woningen |
2020 | 4,6 aantal nieuwgebouwde woningen per 1000 woningen | 8,9 aantal nieuwgebouwde woningen per 1000 woningen |
Omschrijving | Huidig | Streefwaarde 2022 |
---|---|---|
Toename van gemiddeld 30 woningen per jaar | 12 woningen opgeleverd, 88 in ontwikkeling | Gemiddeld 30 woningen per jaar |
Bestemmingsplannen | 5 t.b.v. 75 woningen | 3 vastgestelde bestemmingsplannen |
Omgevingsvisie | In ontwikkeling | is vastgesteld |
Omgevingsplan binnenstad | In ontwikkeling | is opgesteld |
Informatie via Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) | In ontwikkeling | We zijn aangesloten op en werken met het DSO |