Het Sociaal Domein gaat over veel verschillende beleidsthema’s. Het blijvend aanbrengen van integraliteit en samenhang is daarom een belangrijk speerpunt. Daarnaast blijft het een uitdaging om grip te houden op de toenemende kosten. Een toename die grotendeels te verklaren is door trends en ontwikkelingen zoals de vergrijzing, de individualisering, de toenemende druk op mantelzorgers en de steeds complexere vragen op het gebied van Jeugd.
Om zo integraal en samenhangend mogelijk te werken heeft het college ervoor gekozen te werken met de Maatschappelijke agenda 2019-2022 (MAG). In de MAG hebben we het beleid uitgewerkt in vijf thema’s:
1. Gezondheid en Bewegen
2. Groei, ontwikkeling en leren
3. Maatschappelijke ondersteuning en maatschappelijke betrokkenheid
4. Werk en inkomen
5. Wonen en woonomgeving
In 2020 voeren wij het beleid uit zoals vastgesteld in de Maatschappelijke Agenda. Dit doen wij in samenwerking met onze maatschappelijke partners. Door te werken in thema’s werken wij zoveel en zo goed mogelijk integraal en samenhangend. Onder de thema’s vallen tal van projecten en werkzaamheden. Vanwege de omvang van het programma kiezen wij ervoor in de programmabegroting alleen de veranderopgaven voor 2020 op te nemen, waarbij er een nauwe samenwerking is met de programma’s vier en vijf.
De opgaven
De veranderopgaven voor 2020 liggen op de terreinen: (arbeids)participatie van inwoners, het toenemende aantal ouderen en het op een efficiënte en effectieve wijze bieden van de juiste zorg/ondersteuning vanuit de Wmo en Jeugdwet. Daar horen de voorbereidingen voor de nieuwe inkoop (2021), invoering casemanagement, het versterken van de positie van het Stadsteam in de toegang tot hulp en ondersteuning en de transitie beschermd wonen vanuit de centrumgemeente bij.
Verenigingen en vrijwilligers spelen een belangrijke rol in het goed laten functioneren van de samenleving. Zij vormen de sociale basis en hun activiteiten kunnen preventief werken. Wij willen hen daarom ondersteunen. Netwerkvorming tussen verenigingen en vrijwilligers om de onderlinge samenwerking en daadkracht te versterken is daar een belangrijk onderdeel van.