Hieronder zijn deze mogelijke risico’s en bijbehorende beheersmaatregelen kort toegelicht:
A. Interne bedrijfsvoering:
Categorie: Europees aanbesteden Risico: Er wordt niet voldaan aan de aanbestedingsregels. Beheersmaatregel: Continue optimalisering van het gecentraliseerd digitaal ingericht contactbeheer zodat de juiste informatie op het juiste tijdstip e op j de juiste plaats beschikbaar is.
Categorie: ICT omgeving (telefooncentrale) Risico: Mogelijke problemen met de telefooncentrale wegens gebrek aan onderdelen en support. Beheersmaatregel: de vervanging van bestaande telefooncentrale door de leverancier die de opdracht gegund kreeg op basis van de oorspronkelijke VNG-aanbesteding is niet gerealiseerd en heft geleid tot een juridisch traject dat eind 2022 (met positief gevolg) is afgerond. GGDrU is aangehaakt aan op de nieuwe GT-Connect aanbesteding via de VNG die inmiddels is afgerond.
Categorie: ICT omgeving (complexiteit) Risico: Onvoldoende adequaat systeembeheer leidt tot risico’s op het gebied van veiligheid en toepassing in de praktijk. Beheersmaatregel: het ontwikkelen van een visie met als doel een structurele veilig en goed beheerste ICT omgeving te waarborgen.
Categorie: Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) Risico: Niet voldoen aan wet- en regelgeving inzake de omvang met persoonsgegevens. Beheersmaatregel: Cyclische benadering beleid, processen, en projectuitvoering.
Categorie: Fluctuatie inwoner- en kindaantallen Risico: Structurele lasten bij fluctuatie opbrengsten Beheersmaatregel: deels op te vangen door natuurlijk verloop van medewerkers. Eventueel methodiek financiering evalueren.
Categorie: Publieke Gezondheid Asielzoekers (PGA) Risico: Structurele lasten bij fluctuatie opbrengsten Beheersmaatregel: Op te vangen door tijdelijke krachten.
Categorie: Tekort gekwalificeerd (medisch) personeel Risico: Onvoldoende capaciteit en kennis voor werk. Druk op bestaand personeel neemt toe met verhoogd risico op ziekteverzuim. Beheersmaatregel: Door de krapte op de arbeidsmarkt zet GGDrU zich in toenemende mate in om gekwalificeerd personeel aan te trekken en te behouden.
Categorie: Fiscaliteit Risico: Niet voldoen aan de fiscale regelgeving (leidend tot mogelijke boetes) Beheersmaatregel: Inzet op een zorgvuldig werkproces bij loonbelastingopgaves, Btw aangiften, opgaves aan het Btw-compensatiefonds en de WKR.
Categorie: transitie coronabedrijf Risico: we behouden niet de juiste gekwalificeerde medewerkers uit het coronabedrijf waardoor uitvoering in de knel komt. Beheersmaatregel: De corona-opdracht voor 2024 die VWS aan GGD-en heeft gegeven is dermate bepekt van omvang dat de impact van dit risico nagenoeg nul is.
B. Samenwerking in de GR:
Categorie: Ombuigingen Risico: Ombuigingen worden niet uitgevoerd conform plan Beheersmaatregel: In december 2022 is het ombuigingsplan 2023-2026 geactualiseerd en vastgesteld door het AB. GGDrU monitort de voortgang.
Categorie: Maatwerk Risico: Structurele lasten bij fluctuatie opbrengsten Beheersmaatregel: GGDrU blijft in gesprek met gemeenten over de regionale samenwerking op gezondheidsvlak.
Categorie: Forensische Geneeskunde; samenwerking op MIN-niveau en MAZ-aanbesteding Risico: Aanbesteding wordt niet gegund leidend tot een binder breed FG-takenpakket wat het binden van nieuwe medewerkers moeilijker maakt in een toch al vergrijzend vakgebied. Beheersmaatregel: GGDrU heeft externe ondersteuning georganiseerd bij de MAZ-aanbesteding om het aanbestedingsproces gedegen door te lopen.
C. Externe ontwikkelingen:
Categorie: Risico Inventarisatie & Evaluatie Risico: Door het ontbreken van adequate maatregelen ontstaan gezondheidsklachten en ongevallen. Beheersmaatregel: Uitvoeren en vervolg geven aan RI&E. Dit is een meerjarig plan van aanpak met als doel minder ziekteverzuim, het bevorderen van werkplezier en productiviteit.
Categorie: Nieuwe pandemie / disruptieve gebeurtenissen Risico: Capaciteitsproblemen om de crisis adequaat kunnen bestrijden. Beheersmaatregel: GGDrU neemt de geleerde lessen uit de coronapandemie mee. En spant zich in voor goede structurele maatregelen en bijbehorende middelen om in de toekomst pandemisch paraat te zijn en te blijven.
Categorie: Stoppen subsidie seksuele gezondheid Risico: Structurele personele lasten bij fluctuatie in opbrengsten. Beheersmaatregel: VWS heeft extern onderzoeksbureau AEF gevraagd een evaluatie uit te voeren van de huidige ASG-regeling. Uit de Kamerbrief van 11 december 2023 blijkt dat AEF adviseert om PreP onder te brengen in de ASG-regeling, om landelijke ASG- budget te verhogen en om de ASG-verdeelsleutel te herijken. GGDrU zal de ontwikkelingen op dit dossier blijven volgen. Op basis van de risico-inventarisatie bedraagt de benodigde weerstandscapaciteit € 1.537.750. De beschikbare weerstandscapaciteit is € 2.409.460. Daarmee is de verhouding (beschikbaar/nodig) 1,567. Hiermee zijn de genoemde risico’s financieel afdoende afgedekt.
|